Consult

Arbeidsreglement

U hebt werknemers in dienst? Als werkgever bent u wettelijk verplicht een arbeidsreglement te voorzien. In dit document liggen wederzijdse rechten en plichten van werkgever en werknemers vast. Onze juristen helpen u graag bij het opmaken van een arbeidsreglement dat voldoet aan alle wettelijke vereisten.

Een arbeidsreglement: wat is het?

Als werkgever bent u wettelijk verplicht een arbeidsreglement te voorzien voor uw medewerkers. In dit document staan de wederzijdse rechten en plichten van werkgever en werknemers. Voorbeelden van deze verplichte bepalingen zijn:

  • uurroosters
  • betaling van het loon
  • duur van de jaarlijkse vakantie
  • opzeggingstermijnen
  • dringende redenen die tot verbreking van de arbeidsovereenkomst kunnen leiden

Waarom werk maken van een arbeidsreglement?

Een arbeidsreglement is een wettelijk verplicht document. De sociale inspectie zal hier controles op uitvoeren. Wees daarom voorbereid en vermijd boetes. Bovendien wordt de wetgeving regelmatig aangepast. Deze nieuwe bepalingen kunnen een wezenlijke impact hebben op uw onderneming en een aanpassing van uw arbeidsreglement nodig maken.

Ten slotte komt een duidelijk arbeidsreglement de samenwerking met uw werknemers ten goede. Onnodige discussies worden vermeden en deze belangrijke communicatie is transparant en consistent.

Dit kan Acerta Consult voor u betekenen

Bij het invoeren of aanpassen van een arbeidsreglement dient u in principe een door de wet bepaalde procedure te volgen. Onze legal consultants maken in samenspraak met u een arbeidsreglement op maat van uw onderneming. Hebt u reeds een exemplaar, dan onderwerpen wij dit aan een grondige controle en voorzien de nodige aanpassingen en aanvullingen. Zo beschikt u steeds over een up-to-date versie!

Meer weten?

Contacteer ons.

Recente blog artikels